Дерево (або кущ обліпихи) любить вологі грунти. Тож росте вона здебільшого на болотистій місцевості, на берегах річок, озер. Культивують обліпиху і як декоративну рослину.
Достиглі плоди обліпихи заготовляють після перших заморозків. Найцінніше у них – олія. Вона добре гоїть рани, опіки, лікує застудні захворювання, бронхіти, астму…
***
Для підсилення імунітету компоти з обліпихових ягід рекомендується вживати дорослим по 100 мл 3-4 рази на день, дітям – наполовину менше.
***
Обліпихову олію застосовують для лікування виразкової хвороби шлунка чи дванадцятипалої кишки:
-Пити по 1 чайній ложці тричі на день за 30 хвилин до їди.
***
При ерозії шийки матки тампонами, змоченими обліпиховою олією, змазують шийку матки раз на день протягом 10-15 діб. Процедуру краще приймати на ніч.
***
Свіжі плоди обліпихи зменшують рівень холестерину в крові. Денна норма споживання – хоча б 50 г.
***
Ягоди обліпихи (вживають і заморожені) корисні хворим на атеросклероз.
***
Хворі на серцеві недуги змішують обліпихову олію з медом – 1:1. Вживають по 1 чайній ложці тричі на день. При загостренні захворювань – чотири рази на день.
***
Аби зупинити проноси, вживають відвар зі щойно заготовленого листя або молодої кори обліпихи. 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 6-8 хвилин. Відвар перелити у термос і настояти 2-3 години. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 5-6 разів на день. Якщо сильний пронос, то 8-10 разів на день.
***
У разі екземи, ревматизму, подагри до гарячої ванни додають свіже або засушене листя обліпихи – 8-10 пригорщів на 60 л води.
***
Свіжим соком обліпихи змащують ділянки шкіри з ураженнями варикозного характеру. Процедуру приймати чотири рази на добу.
***
Обліпихова олія знадобиться для лікування опіків, зокрема променевих. Вони часто виникають після курсу рентгенотерапії.
***
Ягоди обліпихи, пересипані цукром (1:1), - надійні ліки від кашлю, бронхіальної астми. Денна норма споживання (у разі загострення недуги) – хоча б 75 г.
***
Обліпиховою олією, розбавленою теплою водою (1:1), полощуть горло при почервонінні, втраті голосу.
***
Коли не запаслися ягодами обліпихи, тоді антизастудний чай можна готувати з молодих подрібнених гілочок рослини:
-1 столову ложку щойно заготовленої сировини залити окропом – 0,5 л. Варити 5-6 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Пийте стільки, скільки смакує. Не завадить додати до чаю меду.
**
Застереження! Обліпиха протипоказана у разі захворювання підшлункової залози та гострого холециститу.
Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград