Останні новини

ЗАСПОКОЇТИ СВЕРБІЖ

 

 

Найчастіше свербіж виникає від укусів комарів, мурах та інших комах, від дотику до окремих видів рослин... Як його заспокоїти?...

- Потріть уражене місце нашатирним спиртом або розчином питної соди - 1 чайна ложка соди на 200 мл теплої води. Приймайте процедуру кілька разів на день, особливо ввечері перед сном. На лоні природи можна застосувати чудові рослини - мелісу, м'яту, подорожник... Їхні листочки потрібно розім'яти так, щоб проступив сік, і прикладати до ураженого місця.

Застереження! Не варто змащувати місця укусів оцтом. Щоправда, у не всіх, але у декого він може спричинити подразнення шкіри. Про дітей навіть не йдеться!

ДЕРЕВІЙ ПОМ'ЯКШИТЬ ШКІРУ

Ванни з деревію використовують для пом'якшення сухої і потрісканої шкіри:

- Достатньо 5-6 жмень подрібненої трави залити окропом - 3 л і кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Процідити у ванну з розрахунку на 60 л води, температурою +40-42 С. З легким паром!

Процедуру краще приймати ввечері перед сном тричі на тиждень. Кількість таких процедур протягом року не є обмеженою.

ЗАЯЧА КАПУСТА

Тим, у кого понижена шлункова кислотність:

- 1 столову ложку засушеної подрібненої заячої капусти залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на малому вогні 2-3 хвилини. Настояти 45 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги.

Ось такий чудодійний «гостинець від зайчика»!

НЕ ЗАВАДИТЬ МУМІЙО

Лікування хронічного коліту здійснюється мумійо:

- Вживати по 0,1 г (четвертина пшеничного зернятка) тричі на день протягом 30 днів при виразковій і 20 днів при невиразковій формі захворювання. Повторити можна через 6-7 місяців.

ПРО ВСЯК ВИПАДОК...

Коли ще не дозрів виноград, можна готувати відвар з його листя і вусиків:

- Три жмені сировини на 5 л теплої води. Довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Пийте досхочу!

Такий відвар особливо корисний людям зі серцевими недугами. У листі і вусиках винограду також високий вміст глюкози.

АНТИМІКРОБ-ШАВЛІЯ

Для гнійних ран, які довго не гояться, успішно використовують настій шавлії, адже ця рослина містить антимікробні (антивірусні) речовини:

- 2 столових ложки подрібненої шавлії (однаково використовують щойно заготовлену чи засушену рослину) залити окропом - 0,5 л. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. У настої змочувати марлю і накладати у вигляді компресів на гнійні рани. Процедуру приймати 4-5 разів на день по 15-20 хвилин.

НЕВРАСТЕНІЯ

При неврастенії з постійними болями голови варто заготовити збір з хвоща польового, сухоцвіту болотяного, меліси та собачої кропиви у співвідношенні - 1:3:3:1.

- Дві столові ложки засушеного подрібненого збору звечора засипати у термос і залити окропом - 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги.

ПРОТЯГОМ ДНЯ...

Хворим на атеросклероз, гіпертонію доцільно мати у запасі засушені подрібнені квіти глоду, листя барвінку (його збирають у квітні), траву деревію. Збір заготовляють у співвідношенні - 1:1:2. У разі загострення недуги:

- 1 столову ложку суміші настояти впродовж 3 годин у холодній воді - 200 мл. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 5 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Випити протягом дня малими ковтками.

КУЧЕРЯВА ПЕТРУШКА

Коренеплоди петрушки кучерявої народна медицина використовує при набряках, спричинених серцевими захворюваннями:

- 1 столову ложку подрібненої на «грубій» тертці сировини залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування - 21 день. Повторити, якщо необхідно, через 12-14 днів.

Застереження! Протипоказано при нефриті, циститі!

ДУХМЯНА ЧАРОДІЙКА

Якщо виникла нудота і годі її зупинити:

- 1 столову ложку засушеної подрібненої м'яти перцевої (її ще називають англійською м'ятою, бо потрапила до нас з Британії у XIX столітті) залити окропом - 200 мл. Настояти 40 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.