Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ПРИГОЖИЙ ЛОПУХ

 

 

Восени заготовляють корінь лопуха. Сушать і зберігають у скляних банках протягом року. Він сприяє лікуванню багатьох недуг, зокрема позбавляє головного болю:

- 1 столову ложку подрібненого кореня лопуха залити окропом - 300 мл. Кип'ятити, допоки не випарується 50 мл рідини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити за 3-4 рази. Вживати під час загострення недуги.

ПІЗНІ ЯБЛУКА

Будь-які сорти яблук по-своєму корисні для людського організму. А от пізні (зимові) сорти особливо корисні для людей з малокрів'ям. Серед них, наприклад, «Тарасівка». До речі, ці яблука довго зберігаються і не втрачають своїх смамкових якостей і лікувальних властивостей навіть у приміщенні з кімнатною температурою. Їжте, скільки смакує!..

МІЦНИЙ ІМУНІТЕТ

Ще наші предки активно заготовляли восени квіти чорнобривців. Робили це з лікувальною метою. Адже вони широко використовуються у народній медицині. Зокрема:

- 5-6 засушених квітів чорнобривців залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити на малому вогні 4-5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Використовувати, як заварку.

Чай з чорнобривців зміцнює імунітет, виводить зайві шлаки з організму, покращує сечовиділення.

КВІТКА ОСЕНІ

Жоржина, яка восени милує око своєю красою, також має цілющі властивості:

- Свіжі пелюстки квітки (брати світлих кольорів) «по вінця» утрамбувати у півлітрову чи літрову банку. Залити соняшниковою олією, щоб в'язка рідина покрила пелюстки. Посуд герметично закрити. Настояти мінімум 21 день у темному, але теплому місці. Не проціджувати! Зберігати у холодильнику. Термін зберігання - не більше року!

Таку олійку наносять на місця опіків шкіри, сприяє вона і загоєнню ран, в т.ч. гнійних.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.