Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

БУЛЬБИ ГАДЮЧНИКА

 

Як сечогінний засіб у народній медицині використовують бульби гадючника звичайного (заготовляють у вересні - жовтні):

- 1 столову подрібненої сировини залити теплою водою - 0,5 л. Довести до кипіння і кип'ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти протягом 1 години у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 4-5 разів на день. Не більше! Рослина містить токсичні речовини. Курс лікування - 14 днів. Повторити, якщо необхідно, через місяць.

- Спиртову настоянку бульб гадючника звичайного застосовують при появі ракових пухлин. Але рецепту не подаємо! Тут у кожному конкретному випадку потрібно радитися з лікарем! Отож, без самолікування!

ПРОМЕНЕВА ХВОРОБА

Для лікування променевої хвороби частіше споживайте свіжий шпинат, мариновані гриби.

ТИСК ПІДЕ «НА СПАД»

Щоб знизити артеріальний тиск, потрібно змішати свіжий сік лимона (120 мл) і теплу воду (80 мл):

- Під час загострення недуги пити по 50 мл чотири рази на день.

Застереження: протипоказано при гострих шлункових захворюваннях, нирковій недостатності.

МАСТИТ

На ніч на хворе місце накладають 3-4 свіжих листки лопуха, а протягом дня 3-4 рази змащують соски свіжим лопуховим соком. Тривалість лікування - до повного одужання. Але, на жаль, таке лікування належить до сезонних.

ОЙ, СМЕРЕКО...

Пече у горлі, важко говорити:

- Тричі на день упродовж 15 хвилин жувати смолу (живицю) смереки. Такі нарости, схожі на бурштин, проступають на стовбурі дерева. Не ковтати!

До речі, смерекову смолу варто заготовляти на весь рік.

РЕСПІРАТОРНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

- 4-5 столових ложок засушеної подрібненої шавлії мускатної (заготовляють під час цвітіння) залити теплою водою - 1 л. Довести до кипіння і кип'ятити 2-3 хвилини. Потім зручно сісти, нахилити голову над посудиною, накрити голову довгим рушником і вдихати гарячі пари відвару шавлії мускатної впродовж 10-12 хвилин. Процедуру приймати 5-6 разів на день.

- Водночас такий відвар доцільно пити теплим по 50 мл 4-5 разів на день. Курс лікування - до повного одужання.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград Львівської області

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.