Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

КВІТКА-ЧУЖИНКА



Календула потрапила до нас з півдня Європи і добре прижилася на українській землі. Її назвали нагідкою і швидко виявили лікувальні властивості. Ця гарна рослина, на жаль, у людей насамперед асоціюється з неприємною ангіною, дошкульним запаленням горла, процедурою його полоскання... Втім, для хворого горла:
- 1 чайну ложку засушених подрібнених квітів календули залити окропом - 200 мл. Настояти до літеплої температури. Процідити. Полоскати горло тричі на день, щоразу готуючи свіжий настій.
ВТИХОМИРИТЬ ЗУБА
На вухо з боку хворого зуба покласти свіжий корінець подорожника. Потримати 1 годину. Він має втамувати біль. Але таке «лікування» належить до сезонних.
Найкраща порада - звертайтеся до стоматолога!
ПРИКЛАДАТИ ДО ЩОКИ
Моя знайома звернулася до стоматолога:
- Зуб болить. Уже дві доби не дає спокою. Таблетки не допомагають. Потрібно лікувати.
Після огляду досвідчений стоматолог запевнив:
- У вас цілком здоровий зуб! Це, радше, запалення нерва, а то й, нервового розгалуження. Скористайтеся давнім народним засобом: нагрійте на сковорідці до гарячої температури кухонну сіль, пересипте її у шерстяну шкарпетку (беріть з товстих ниток) і прикладайте до щоки. Кількість і тривалість процедур - довільна.
Лікар не помилився. Допомогло!
ГОРІХ НЕ ШКОДИТЬ
Хворим на ниркові недуги доводиться строго дотримуватися дієти, відмовлятися від продуктів, які, зокрема, містять багато натрію. Навіть побоюються споживати волоські горіхи...
Навпаки - ядра волоських горіхів їжте на здоров'я. Вони містять мало натрію, тому для нирок не становлять небезпеки.
«ПРОТИРАЄМО» ВУХА
Виник свербіж у вушних раковинах?.. Приготуйте настоянку:
- 1-2 подрібнених зелених волоських горіха (їх заготовляють у липні) залити 70-процентним спиртом - 100 мл. Посуд щільно закрити. Настояти протягом тижня у темному, але теплому місці. Процідити.
Додати 50 мл відвару березових бруньок. Спосіб приготування:
- 1 столова ложка подрібнених березових бруньок на 0,5 л окропу.Кип'ятити 10 хвилин. Настояти до літеплої температури. Процідити.
Отриманою сумішшю протирати вушні раковини 4-5 разів на день.
ЗЦІЛИТЕЛЬ РАН
У народній медицині звіробій використовують не тільки для лікування внутрішніх хвороб. Зцілителі з'ясували, що він добре гоїть рани, зокрема гнійні:
- 2 столові ложки подрібненої трави звіробою (заготовляють під час цвітіння рослини) залити окропом - 0,5 л. Настояти 2 години у закритому кришкою посуді. Процідити. Використовувати для промивання ран і компресів.
АТАКУЄ ГРИП
- По 1 столовій ложці подрібненого листя винограду і трави шавлії (однаково використовують свіжий і засушений збір) увечері засипати у термос і залити окропом - 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 30 хвилин до вживання їжі.
НАДПРИРОДНА СИЛА
Ще у давнину люди приписували барвінку надприродну силу. І не тільки через вічнозелені листочки, що породили легенди. Це - образність. А він справді лікує від багатьох недуг. Зокрема, коли підвищений тиск:
- 1 десертну ложку подрібнених зелених листочків барвінку (найкраще заготовляти у березні-квітні) залити окропом - 300 мл. Кип'ятити на малому вогні 5-7 хвилин. Настояти 30 хвилин. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день, але тільки у випадку загострення недуги.
ПОЗБАВИТЬ ПОЛИН
Неприємного запаху з рота позбавить полин:
- 1 столову ложку подрібненої трави полину залити окропом - 400 мл. Настояти до літеплої температури. Процідити. Полоскати ротову порожнину хоча б 3-4 рази на день.
ЛУПА
Чим вмивати голову, щоб позбавитися лупи?.. Пропоноване - лише один з народних засобів:
- Половину 3-літрової банки заповнити дрібно нарізаним червоним буряком і залити «по вінця» посуду теплою водою (але не гарячою). Банку щільно закрити. Настояти у теплому місці 5-6 днів. Процідити. Коли вмиваєете голову, то до 5л гарячої води додати 0,5 л бурякового настою. Потім ще раз помити голову чистою теплою водою. Процедуру приймати тричі на тиждень.
Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.