Жінкам, які потерпають від клімаксу:
- 1 столову ложку подрібненої засушеної трави шавлії (заготовляють під час цвітіння) залити окропом - 300 мл. Настояти 30 хвилин. Процідити. Протягом дня випити за 5-6 разів.
НАДІЯ НА АЙСТРУ
Як зупинити маткову кровотечу:
- 1 десертну ложку засушеного насіння айстри (беруть з квітів темних кольорів) залити окропом - 200 мл. Настояти 30 хвилин. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день.
ЯКОГО КОЛЬОРУ ВИКОРИСТАТИ КВІТКУ?..
Чай з хризантеми (пелюсток квітки) - досить цілющий. Він навіть долає хворобу Паркінсона. Але запам'ятайте:
- Найбільше цінних речовин містять не великі, а малі, дрібненькі квіточки хризантеми, і то білого кольору. Вони, може, й непоказні, однак заготовляйте їх!
ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ВРІВНОВАЖЕНІСТЬ
Надмірно збуджену нервову систему заспокоїть жабурник звичайний:
- 2 чайні ложки подрібненої сухої трави залити окропом - 200 мл. Настояти 2 години у закритому кришкою посуді. Процідити. Пити по 2 столові ложки 3-4 рази на день. Але не зловживати! Такі ліки - тільки для дорослих!
ПОХОЛОДАННЯ
Як тільки настає осінньо-зимовий період, або ж ще панує рання весна, у декого на тілі з'являються фурункули. І це повторюється з року в рік. Тоді:
- Ще весною заготуйте цвіт бузини. 1 столову ложку засушеного цвіту залити окропом - 400 мл. Настояти 30 хвилин. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день. Після трьох тижнів вживання зробіть перерву на тиждень. Максимальний курс лікування протягом року - чотири місяці (якраз у період холодів).
ТАМУЄ СПРАГУ
При підвищеній температурі хворий відчуває спрагу. Йому потрібно якомога більше пити рідини. Добре тамує спрагу (і лікує!) чай з листя смородини чорної, малини, ожини, суниці лісової і трави материнки. Брати порівну.
Приготування:
- 1 столова ложку збору на 400 мл окропу. Настояти 20 хвилин. Процідити. Пити теплим або й гарячим. Денна норма (за 3-4 рази) - 800 мл.
КРИЖАЛКИ - ДОБРІ ЛІКИ!
Одна з традиційних українських страв - крижалки. Їх приготує кожна господиня, і то за власним рецептом. Тим паче, що для приготування страви можна взяти будь-яку за розмірами і щільністю листків білокачанну капусту. Має ця страва й лікувальні властивості: сприяє перетравленню м'яса, підвищує кислотність шлункового соку, усуває синдром похмілля.
ОБКУРЮВАННЯ
У давнину спалювали суху траву вероніки і обкурювали нею гнійні рани. Якщо необхідно, то скористайтеся цим народним засобом.