Останні новини

 

-1 столову ложку засушеного подрібненого цвіту калини залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити 3-4 таких порції. Для кращого смаку можна додати меду, бажано липового.

ПОЧАТОК…

Якщо ангіна тільки почалася, впродовж 1 години жуйте стільниковий мед. Робіть це мінімум чотири рази на день.

Застереження: протипоказано при алергії на продукти бджільництва!

НУЛЬОВИЙ РІВЕНЬ

Є таке захворювання на гастрит, яке характеризується «нульовим» рівнем кислотності шлункового соку. Для лікування народна медицина пропонує траву і коріння кремени:

-1 столову ложку подрібненого збору (щойно заготовленого або засушеного) залити теплою водою – 350 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 8-10 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 5-6 разів у перервах між вживанням їжі. Настій приймати тільки під час загострення недуги!

СОСНА-ПОМІЧНИЦЯ

Бруньки сосни – чудовий кровоочисний засіб у випадках стафілококових і стрептококових уражень організму:

-1 чайну ложку подрібнених бруньок залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 4 хвилини. Настояти впродовж 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування – 21 день. Повторити через 7 днів. І так до повного одужання.

З лікувальною метою однаково використовують свіжі і засушені бруньки сосни.

ХИБНЕ БАЖАННЯ

Трапляється, що після зайвої чарки настає бажання похмелитися, мовляв, так швидше оговтаюся. Однак це може призвести до запою. Краще потерпіть! Спочатку потрібно очистити від «алкоголю» (токсин) печінку. Один з народних засобів:

-Приготуйте чай з чебрецю з розрахунку 1 чайна ложка засушеної подрібненої трави на 200 мл окропу. Протягом дня можна випити 3-4 порції.

Трава чебрецю продається в аптеках.

БАГАТА МІНЕРАЛАМИ

Вживання горіхової олії потрібне для профілактики серцево-судинних захворювань. Адже цей продукт багатий мінералами, які зміцнюють судини:

-Дорослим пити по 1 чайній ложці 2-3 рази на день за 30 хвилин до їди, не запиваючи.

-Дітям від 3-5 років можна давати по 2-3 краплі горіхової олії на половину чайної ложки цукру (оскільки вона гірка); старшим – по 4-5 крапель; від 10 років – по 7 крапель.

ПРИСТУПИ АСТМИ

-2 столові ложки засушеної подрібненої трави медунки (заготовляють під час цвітіння рослини) засипати у термос і залити окропом – 600 мл. Настояти мінімум 3-4 години. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 3-4 рази. При сильних приступах астми дозу можна збільшити. Чай з медунки не зашкодить!

У КОГО ДІАБЕТ…

-100 г вареної квасолі на день понизить рівень цукру в крові. Цю страву корисно їсти не лише під час загострення недуги, а й для профілактики.

Але пам’ятайте, що квасоля , так само біб, горох…  спричиняють накопичення газів у черевній порожнині!..

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

 

Щоб покращити імунітет організму, приготуйте полівітамінний чай:

-1 столову ложку засушених плодів горобини червоної й половину столової ложки засушених плодів шипшини (але не більше семи ягід) залити окропом – 400 мл. Варити 10 хвилин. Залишити на добу у закритій емальованій посудині. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Для смаку можна додати меду або цукру. Вживати не більше протягом місяця. Повторити, якщо необхідно, через місяць.

ЗБУДЖЕНА НЕРВОВА СИСТЕМА

-1 чайну ложку засушених подрібнених квітів глоду залити окропом – 200 мл. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

Квіти глоду можна замінити кропивою серцевою (народна назва рослини – «пустирник»). Приготування і вживання настою – аналогічне, але брати 1 десертну ложку сировини на 200 мл окропу.

ЩО ВИВОДИТЬ СОЛІ…

Попустити через м’ясорубку 250 г коренеплодів і 150 г листя петрушки, 250 г лимонів зі шкіркою, але без зерняток. Додати 300 г меду. Добре розмішати. Суміш зберігати у холодильнику, у закритому скляному посуді:

-Вживати по 1 чайній ложці тричі на день за 1 годину до їди. Курс лікування – місяць. Повторити через півтора-два місяці. І так, допоки не закінчиться суміш. Якщо необхідно, то повторити через 5-6 місяців.

БУРЯЧОК – У ГОРЩИК

Борщ з молодого червоного буряка – корисна і лікувальна страва для гіпертоніків. Буряк у борщі має становити половину маси у співвідношенні з усіма іншими городніми культурами – картоплею, капустою, морковою, петрушкою…

Колись такий борщ варили виключно у глиняних горщиках. Тоді він набував неповторного смаку.

СКРІПЛЮЄ РИС

У разі погіршення травлення, розладів шлунку пийте гарячу рисову юшку (відвар). Приготування:

-4-5 столові ложки рису на 1 л води. Варити до повної готовності.

І рис не зашкодить…

ПРАГНЕННЯ СХУДНУТИ

Замість ситної вечері з’їсти два середніх помідори, очищених від шкірки. Дотримуватися такої вечірньої дієти протягом місяця.

РОЗРІДЖЕННЯ КРОВІ

Якщо у вас згущена кров, трапляється, що важко взяти її на аналіз:

-Вранці та ввечері (за 30 хвилин до їди) пийте по 1 чайній ложці часникового соку. Вживати потрібно 10-12 днів поспіль, а потім зробити перерву на 21-25 днів.

Протягом дня доречно з’їдати 4-5 червоних яблук. Допоможуть і плоди ківі.

ЩОБ ГОЛОВА НЕ БОЛІЛА

-У проміжках між вживанням їжі пити чотири рази на день по 50 мл свіжого соку з ягід смородини чорної. Скористайтеся сезоном! Це буде корисним і для профілактики, запобігатиме виникненню головного болю.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

 

Регулює функцію шлунку, зупиняє проноси:

-1 чайну ложку засушеного насіння кінського щавлю звечора засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

ОНКОДОПОМОГА

На жаль, лікування онкозахворювань засобами народної медицини, як правило, потребує «багатого букета» рослин. Двома-трьома найменуваннями не завжди обійдешся. Один з варіантів – доведеться заготовити в однаковій кількості (за вагою) квіти і листя календули, трави хвоща польового, звіробою (з цвітом), споришу, полину, листя евкаліпта кулястого, корінь цикорію:

-2 столові ложки засушеного подрібненого збору залити теплою водою – 1,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні впродовж 10 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 200 мл двічі на день (вранці та ввечері) за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 2 місяці. Повторити також через 2 місяці. (Ідеться лише про лікування онкозахворювань на ранніх стадіях).

У разі такої недуги завжди звертайтеся до лікаря!

ХРОНІЧНИЙ КАТАР БРОНХІВ

-2 столові ложки подрібненої суміші красолі та звіробою – 1:1 (однаково використовують свіжу чи засушену) залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за три рази.

Процес лікування може бути тривалим.

ПАХНЕ РУТА ЗАПАШНА…

Щоб покращити зір, зняти перевтому очей:

-1 чайну ложку засушеної подрібненої трави рути запашної залити окропом – 400 мл. Настояти до літеплої температури. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день. Настій зберігати у холодильнику, у скляному закритому посуді. Насамперед він корисний для тих, кому доводиться багато працювати за комп’ютером.

Водночас теплим настоєм рути запашної (готують аналогічно) промивають очі 4-5 разів на день. На ніч перед сном – обов’язково!

ЧИМ ОПОЛІСКУВАТИ?..

Якщо видалили зуб і кровоточить рана, то найдоцільніше ополіскувати ротову порожнину міцним настоєм ромашки:

-1 столова ложка сировини на 200 мл окропу. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Перед ополіскуванням процідити. Кількість процедур протягом дня – довільна.

Ромашковий збір можна придбати в аптеці.

ШПИНАТ – НЕ У САЛАТ…

У кого підвищений рівень цукру в крові:

-Якнайбільше готуйте страв зі шпинату (принаймні, додавайте його до перших та других страв). Варто знати, особливо старшим людям, що шпинат має бути підданий термічній обробці. Адже свіжозібраний, сирий погано перетравлюється.

ДИЗЕНТЕРІЯ: НА ЗОБНИК НАДІЯ

-1 столову ложку засушеної подрібненої трави нетреби (народна назва рослини – зобник) звечора засипати у термос і залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

Курс лікування – до повного одужання.

НАСІННЯ ПОРТУЛАКУ

Для лікування гельмінтів у народній медицині використовують насіння портулаку городнього:

-1 столову ложку засушеного насіння залити окропом – 300 мл. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – 21 день. Повторити, якщо необхідно, через 7 днів.

ВІДКЛАДЕННЯ СОЛЕЙ

Молоде листя винограду (щойно заготовлене!) добре виводить з організму надлишкові солі. Його варто додавати до овочевих салатів, або дрібно нарізати і їсти свіжим, без будь-яких приправ.

Застереження: протипоказано хворим на цукровий діабет!

БУДЕ СМАЧНО!

Корисні, потрібне для дитячого організму соки інколи неприємні на смак – гіркі, кислі… Дитина відмовляється пити їх. Тоді до 200 мл соку додайте 1 чайну ложку меду. Це покращить його смакові якості.

Застереження: протипоказано, якщо у дитини алергія на мед!

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

 

 

Кожному з нас неважко здогадатися, чому чорницю назвали чорницею. Хоча це не зовсім чорна ягода, а з сизуватим відтінком, або темно-синього кольору. Моя бабуся називала «густого синього кольору». Певен, що і таке означення має право на існування. А ще її називають Івановою ягодою, або купальською. Адже плоди рослини дозрівають у липні. Перші ягоди можна збирати вже на Різдво Івана Хрестителя (за народним календарем – Івана Купала), 7 липня. Трапляється, що дозрівають вони і раніше.

Рослина поширена у хвойних і мішаних лісах, любить сонячні галявини, щоби «ягоди сонцем наливалися».

З огляду на фахову та народну медицини, фармацевтику, кожна ягода чорниці – це безцінний скарб. Вона містить дубильні речовини, органічні кислоти, каротин, за дією прирівнюється до інсуліну.

***

З лікувальною метою народці зцілителі однаково використовують ягоди чорниці і листки зі стеблами («чорничник»):

-Ягоди збирають при повному достиганні, в липні-серпні. Їх сушать швидко в печах при температурі +50-60 С. Зберігають у щільній тарі, адже сировина легко вражається комірними шкідниками і міллю.

-Високу цінність мають консервовані плоди чорниці з цукром у співвідношенні – 1:2. Ідеться про джеми, варення.

-Та найцінніша ягода – свіжа!

-Листки і стебла збирають улітку. Сушать у темному, але добре провітрюваному приміщенні. Ідеальний варіант – горище сільської хати.

***

Чорниця – добрий в’яжучий, сечогінний, діабетичний засіб. Вона (ягоди і чай із засушеного «чорничника») поліпшує загальний обмін речовин, сприятливо дає на функцію травного каналу, лікує очні захворювання.

***

Гарячий узвар із засушених ягід чорниці (100 г сировини на 2,5 л води) п’ють при підвищеній температурі. Цей узвар також має сечогінні властивості.

***

Свіжі або заморожені ягоди чорниці корисно їсти тим, у кого погіршується зір. Вони допомагають хворим на цукровий діабет.

***

Щодо цукрового діабету:

-Взяти в однаковій кількості засушені ягоди чорниці і засушений подрібнений корінь цикорію дикого. 1 столову ложку суміші засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настояти мінімум 4 години. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. У разі загострення недуги дозу можна збільшити удвічі.

***

Свіжий або законсервований чорничний сік протидіє проносам:

Щодня пити хоча б по 200-250 мл.

***

Хронічний коліт:

-Взяти в однаковій кількості засушені ягоди чорниці, засушені подрібнені корені перстачу прямостоячого й алтеї лікарської. 1 столову ложку збору залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 7-8 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл тричі на день за 15-20 хвилин до їди.

***

Покращують процеси травлення і роботу шлунку:

-2 столових ложки засушеного подрібненого листя і стебел чорниці («чорничника») звечора засипати у термос і залити окропом – 600 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити гарячим по 200 мл тричі на день.

***

З народної косметики:

-Коли бліда шкіра обличчя, тоді натирайте свіжими (щойно з лісу) розім’ятими ягодами чорниці. Але через 10 хвилин (бажано, щоб не пізніше!) вмивайте обличчя теплою водою. Потім буде годі «відмити». Процедуру приймати раз на день. Скористайтеся сезоном!

До речі, чорниця (власне, сік ягід) насамперед живить шкіру. Тому на щоках з’явиться рум’янець.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

 

 

Щойно заготовлене подрібнене листя чистотілу розтерти у ступці з нутряним жиром (1:1), щоб утворилася однорідна маса, у змащувати нею уражені місця тричі на добу. На ніч перед сном – обов’язково! На жаль, лікування належить до сезонних.

ПОЛІКІСТОЗ НИРОК

-2 столові ложки подрібненого кореня лопуха великого залити теплою водою – 0,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити на слабенькому вогні 10 хвилин. Відвар (разом з коренем) перелити у термос. Настояти мінімум 4 години. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Після 20 днів вживання робіть перерву на 4-5 днів. Протягом року – 7-8 курсів лікування.

ПРО ЩО СВІДЧАТЬ…

Найчастіше асцит, маткові кровотечі свідчать про серцеві захворювання, ниркову недостатність, цироз печінки. Може бути і весь «набір» недуг. Відтак:

-Черствий хліб або сухарі доцільно заїдати… свіжим листям подорожника. Опісля годину нічого не пити.

БІЛЬШЕ ЦИБУЛІ!

Щоб вивести у дитини глисти:

Давайте їй їсти більше цибулі. Допоможуть і молоді зелені стебла городньої культури. У свіжому вигляді їх, як правило, додають до салатів, бутербродів…

До речі, стебла, як і саму цибулю, можна жувати впродовж 5-6 хвилин (робити це 3-4 рази на день), але не ковтати, а випльовувати. Адже більшість дітей такий «харч» аж ніяк не стануть їсти.

Ще один варіант: тричі на день пити по 1 чайній ложці свіжого цибулиного соку. Для його отримання беруть і стебла цибулі.

ПОДВІЙНА ДІЯ ЗЕЛЕНОГО ЧАЮ

У разі підвищеної кислотності шлункового соку за 30 хвилин до їди випийте горнятко зеленого чаю (1 чайна ложка сировини на 200 мл окропу), але без цукру чи меду.

Крім того, зелений чай втамовує печію. Але його п’ють через 15-20 хвилин після їди.

ХВОРОБА КРОВІ

У будь-якому разі знадобиться засушений рослинний збір з трави материнки, листя бобівника трилистого і листя кропиви дводомної у співвідношенні – 1:1:2.

-1 столову ложку подрібненого збору залити окропом – 400 мл. Настояти мінімум 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – місяць. Повторити через тиждень. Протягом року – 6-7 курсів.

БЕРІТЬ АНІС!

Допоможе лікуванню глаукоми:

-1 столову ложку подрібнених трави і насіння анісу (використовують лише засушений збір) залити окропом – 0,5 л. Настояти 2 години у посуді під кришкою. (Можна скористатися термосом). Процідити. Теплим настоєм промивати очі або робити компреси. Кількість і тривалість процедур протягом дня – довільна.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.