Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

 

Якщо готуєте салат олів’є, додаєте багато майонезу, тоді потрібно спожити його протягом дня, за 8-10 годин. Адже він швидко псується (навіть у холодильнику) і не тільки втрачає смакові якості, а й може зашкодити здоров’ю, зокрема завдати «клопотів» стравоходу, печінці…

РЕГУЛЮЄ ВИДІЛЕННЯ ЖОВЧІ

-1 столову ложку свіжих подрібнених і відтиснутих листочків щавлю (з листочків має проступити сік) змішати з 1 чайною ложкою меду. Протягом дня з’їсти три таких порції.

Застереження: протипоказано при алергії на продукти бджільництва та підвищеній кислотності шлункового соку.

ЖУЙТЕ ЯГОДИ ГЛОДУ

Коли відчуваєте запаморочення, непритомнієте через понижений тиск, тоді впродовж 10-15 хвилин пожуйте ягоди глоду (свіжі або засушені), але не ковтайте.

ОСЛАБЛЕНА ДИТИНА

Причини можуть бути різними: шкільне навантаження – складний навчальний процес, трапляється, що і через недостатнє належне харчування (батьки, яким б старанними вони не були,  але через мізерну зарплату, на жаль, не можуть  забезпечити «достаток» дитині), вона почувається ослабленою. Тоді:

-4 ягоди глоду (не більше!), однаково використовують свіжі або засушені, вкинути у термос і залити окропом – 200 мл. Настояти 1 годину. Процідити. Цей настій дитина має випити протягом дня за 5-6 разів. Через 5 днів вживання зробити перерву на 2-3 дні. І так протягом місяця.

Застереження: необхідно проконсультуватися у лікаря!

ВІДВАРЕНІ ЯБЛУКА

Коли готуєте яблучний компот, не викидайте у смітник відварені плоди, особливо солодких сортів. Вони неабияк корисні для хворої печінки.

СТИМУЛЮЄ ПРОПОЛІС

Аби печінка належно функціонувала, доречно раз на день вживати прополіс, краще вранці після сніданку – «дрібку», розміром з половину пшеничного зернятка.

П’ють і спиртову настоянку цього продукту бджільництва (вона продається в аптеках або спеціалізованих крамницях) – 10-12 крапель тричі на день.

У процесі лікування час від часу робіть перерви.

СІК ЦИБУЛІ

При гострих респіраторних захворюваннях:

-Тричі на день за 15 хвилин до їди пити по 1 чайній ложці свіжого соку цибулі.

ЗУПИНИТЬ БУЗИНА

Узвар зі засушених ягід бузини чорної (1 столова ложка на 1 л води) зупиняє кишкову кровотечу.

КОРИСНА СТРАВА

Доведено, що гречана каша нормалізує підвищений тиск. Їжте, скільки смакує.

Ця страва також понижує рівень цукру у крові.

ЛЮБЛЮ ГРИБОЧКИ…

Відомо, що за вмістом калорій гриби не поступаються м'ясу. І хоч вони, приготовлені у будь-якому вигляді, належать до пісних страв, тому користуються особливим попитом у строгі пісні дні, все ж їх надмірне споживання шкодить печінці і підшлунковій залозі.

КВІТИ ДИВИНИ

При катарах шлунково-кишкового тракту вживають настій з квітів дивини:

-3 столові ложки засушених подрібнених квітів залити окропом – 1 л. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл щогодини; загалом – 10-12 разів на день.

ПРОМИВАЄМО ГНІЙНІ РАНИ

-3 столові ложки засушених подрібнених суховершків звичайних (заготовляють рослину, починаючи з травня, під час її цвітіння зі стеблом і листям) засипати у термос і залити окропом – 1 л. Настояти мінімум 4 години. Процідити. Теплим настоєм промивати гній рани 3-4 рази на день.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

З огляду на народну медицину, у тополі чорної найціннішими є бруньки. Їх заготовляють у березні-квітні, буває, що і наприкінці лютого, за сприятливої погоди, але коли вони ще не розпустилися до листочків і мають приємний ароматизований запах. Після заготівлі ретельно сушать у добре провітрюваному приміщенні. Місце для сушіння має бути затемнене. Найкраще – горище сільської хати. Зберігають бруньки у закритих паперових пакетах.

Відварами, спиртовими настоянками бруньок лікують ревматизм, захворювання суглобів, нирок та сечового міхура, головний біль, запалення дихальних шляхів, горла… Таке лікування народні зцілителі називають «бруньковою терапією».

***

При укусах бджіл ефективно подіють примочки зі спиртової настоянки бруньок тополі чорної. Зникає біль, не розвивається набряк. Завжди майте її у запасі! Приготування:

-5 столових ложок бруньок на 400 мл спирту. Настоювати 14 днів у темному, але теплому місці. Процідити. Процедуру приймати 4-5 разів на день.

***

-Свіжі розім’яті бруньки тополі чорної кладуть на хворий зуб, щоб втамувати біль.

***

Такі бруньки можна жувати, але не ковтати, при підвищеній кислотності шлункового соку, відчутті у роті гіркоти.

***

Однаковий рецепт для лікування дихальних і сечовивідних шляхів:

-1 столову ложку бруньок залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 4 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 2 столові ложки 5-6 разів на день у перервах між вживанням їжі.

***

Свіжі бруньки тополі залити горілкою у співвідношенні – 1:5. Настоювати 14 днів у темному, але теплому місці. Процідити.

Гарячий відпар настоянки використовують для інгаляції при хворобах верхніх дихальних шляхів. Процедуру приймати по 8-10 хвилин тричі на день.

Для лікування гострих і хронічних захворювань сечових органів, зокрема передміхурової залози, таку настоянку п’ють тричі на день по 20 крапель на 1 столову ложку води за 15-20 хвилин до їди.

Вона також допоможе позбутися головного болю.

У разі ревматизму настоянкою тричі на день натирають хворі місця. На ніч перед сном – неодмінно!

***

Бруньки тополі чорної часто використовують у суміші з іншими рослинами.

***

-Взяти в однаковій кількості бруньки тополі чорної і соснові. 1 столову ложку збору засипати у термос і залити окропом – 0,5 л. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Теплим настоєм тричі на день полоскати хворе горло.

***

Цукровий діабет:

-1 столову ложку засушених подрібнених бруньок тополі чорної, коріння соняшника і квітів ромашки (беруть в однаковій кількості; збір ретельно перемішують) залити окропом – 600 мл. Варити 4-5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 3-4 рази.

***

Відвар з бруньок тополі чорної, кореня кульбаби, трав алтеї лікарської і цикорію дикого (беруть в однаковій кількості) використовують для полоскання ротової порожнини при пародонтозі. Приготування:

-1 столова ложка збору на 0,5 л води. Довести до кипіння і варити 4-5 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати ротову порожнину 3-4 рази на день.

***

При артриті:

-Бруньки тополі чорної, коренеплід петрушки, корінь цикорію дикого (співвідношення – 1:1:2). 1 столову ложку подрібненого збору зварити до готовності у 600 мл води. Процідити. Пити по 50 мл 5-6 разів на день. Вживати тільки під час загострення недуги.

***

Чаєм з бруньок тополі чорної і трави фіалки запашної (1:2) лікують хронічний бронхіт. Приготування:

-1 чайна ложка збору на 200 мл окропу. Настояти 1 годину. Процідити. Протягом дня випити дві таких порції.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

-

 

 

 

 

На жаль, деякі захворювання потребують строгої дієти, вилучення з раціону тих чи інших продуктів, городніх культур, рослин (зокрема, і лікарських), принаймні, обмежень у їхньому споживанні. Хоча так кортить з’їсти «заборонений плід». Та таки слід пам’ятати, що правильне харчування – запорука міцного здоров’я. Отож, про деякі недуги і чого не має бути, або бажано, щоб не було, на вашому столі…

***

Хронічний гастрит:

-Свіжі огірки, хрін, цибуля, часник, чорна редька, цитрусові.

***

Хворі судини:

-Чаї, настої з трав грициків звичайних, дудника лікарського, відвари кропиви звичайної, рути садової.

***

Послаблення зору, глаукома:

-Сіль та алкоголь найбільше шкодять.

***

Зоб:

-Абрикоси, персики.

***

Хронічний гепатит:

-Чорна редька, редиска, цибуля, хрін, гіркий перець; чаї з чебрецю, горицвіту весняного.

***

Нетримання сечі:

-Кавуни, виноград.

***

Здуття живота (метеоризм):

-Свіжий пшеничний хліб, капуста, горох, картопля.

***

Хронічний холецистит; холангіт:

-Абрикоси, лимони, ревінь, чорна редька, хрін, гіркий перець, сирі часник, цибуля, помідори; ліки з конвалії звичайної, алое деревного.

***

Імпотенція:

-Алкоголь, насіння гарбуза, чаї, настої з ромашки, звіробою, м’яти, меліси.

***

Стенокардія:

-Препарати, настої, відвари копитняку європейського.

***

Хвороби ендокринної системи:

-Виноград, банани, моркву, товчену варену картоплю; обмежити вживання свіжого часнику і цибулі.

***

Артрит:

-Щавель, ревінь, кислі яблука.

***

Хвороби печінки і жовчних шляхів:

-Чорна редька, редиска, гіркий перець, хрін, ревінь, часник, цибуля, лимони, абрикоси.

***

Атеросклероз:

-Горох, відвари, настоянки з конвалії звичайної.

***

Гіпертонія:

-Чаї, відвари, настої з барвінку малого , лимонника китайського.

***

Кардіоневроз:

-Чаї, відвари з лимонника китайського, чебрецю звичайного.

***

Органічні захворювання серця:

-Лимонник китайський, беладона звичайна.

***

Підвищена кислотність шлункового соку:

-Кислі яблука, виноград, вишні, лимони, апельсини, мандарини, гіркий перець, хрін, свіжа капуста.

***

Надмірний вміст кальцію в організмі:

-Рибні продукти, яйця, сир.

***

Запалення жовчних шляхів:

-Насіння соняшника, гарбуза.

***

Глисти: Не вживайте солодощів!

***

Понижений тиск:

-Ягоди калини, калиновий сік, чаї з калинового цвіту чи молодої кори.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

 

 

 

Кульбабу лікарську у народі часто називають – молочай. Якщо зрізати стебло, на якому росте квітка, то з нього проступить сік у вигляді молочка. З листочків також можна «вичавити» молочко. Таким соком змащують гнійні рани, а це пришвидшує процес їхнього загоєння. Процедуру приймати тричі на день.

Породіллі, щоб у них було більше молока, готують і споживають салати з молодих листків кульбаби.

Зрештою, такі вітамінні салати корисні багатьом. Але, на жаль, лікування належить до сезонних.

ЗГОРТАННЯ КРОВІ

Кажуть (і у багатьох випадках небезпідставно), що сіль і цукор – це «біла повільна смерть». Отож, їх не варто споживати надмірно. Але при поганому згортанні крові додана до страв «зайва дрібка солі» не зашкодить.

Виняток: хворі нирки, сечовий міхур.

ЗЕЛЕНЬ КРОПУ

Варто звернути увагу хворим на шлункові недуги! Зелень кропу покращує травлення:

-1 столову ложку зелені залити окропом – 200 мл. Кип’ятити 3 хвилини. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

Зелень кропу заготовляйте і на осінньо-зимовий період, зберігайте її в морозильних камерах.

ТА ТАКИ СПРАВЖНІЙ!

Наукове визначення цієї рослини – лопух справжній. Та таки справжній! Я ким він ще може бути?.. Допоможе у разі екземи:

- Свіжі листки лопуха прикладають нижнім боком до уражених екземою ділянок шкіри.

-1 столову ложку подрібненого кореня лопуха справжнього залити окропом – 0,5 л. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Використовувати для компресів.

Кількість і тривалість процедур протягом дня довільні.

БЛАГОРОДНИЙ ЛАВР

Один із засобів лікування раку горла, але тільки на ранніх стадіях:

-100 засушених подрібнених лаврових листків (лавра благородного) залити горілкою – 0,5 л. Посуд герметично закрити. Настоювати 14 діб у темному, але теплому місці. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за годину до їди. Не зловживати! Процес лікування може бути тривалим. На жаль, використання такої настоянки належить до додаткових лікувальних засобів. Консультація у лікаря – вкрай необхідна!

ДЕЩО ПРО ВАННИ

Якщо у вас болять суглоби внаслідок відкладення солей, тоді не приймайте соляних ванни (з кухонною чи морською сіллю). Доцільно додавати до ванн трави ромашки, меліси, м’яти, листя подорожника великого, лопуха справжнього. Процедуру приймати тричі на тиждень, краще ввечері перед сном.

До речі, хворі суглоби натирають зволоженою синьою глиною. Через годину змивають. Процедуру приймають тричі на тиждень перед сном.

ТРІЩИНИ НА ГУБАХ

Після обмороження запобігає появі і поширенню тріщин на губах гусячий жир. Він навіть ефективно діє, ніж вазелін. Змащувати губи 4-5 разів на день. На ніч перед сном – обов’язково!

ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ НІГТІВ

- До 100 мл теплої соняшникової олії додати 5-6 крапель йоду. Робити ванночки двічі на тиждень.

- Втирати у нігті свіжий сік ягід смородини чорної. Процедуру приймати тричі на тиждень.

- Допоможе в’яз гладенький. 2 столові ложки подрібненого листя (свіжого або засушеного) дерева залити окропом – 200 мл. Настояти 40 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Робити ванночки 3-4 рази на тиждень.

Усі процедури краще приймати ввечері перед сном.

ПІТНІЮТЬ СТУПНІ

- Кору дуба подрібнити і розтерти на порошок. Щодня насипати його у шкарпетки, аби зменшити потовиділення, але не допускати його повного припинення.

- Щовечора приймати ванни для ніг з шавлії лікарської: жменя засушеної подрібненої трави на 5 л окропу. Настоювати до літеплої температури. Не проціджувати.

РОЗГЛАДЖУЄ ЗМОРШКИ

Прикладати до шиї скибки картоплі або її чисті лушпайки. Процедуру приймати тричі на тиждень по 45 хвилин. (Краще це робити ввечері перед сном). Достатньо 18-20 процедур. Потім, якщо необхідно, повторіть їх через місяць.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

Послаблення зору:

-Моркву, помідори, петрушку, шпинат, ведмежу цибулю, овочевий перець, зелень кропу, горох, кукурудзу, горіхи, яблука, виноград, ягоди чорної смородини, чорниць, горобини.

***

Цукровий діабет:

-Свіжу капусту, або пити її сік, шпинат, салат з листків молодої кульбаби і щавлю (приправлений соняшниковою олією), страви з квасолі, баклажанів, гарбузів; ягоди брусниці, ожини, горобини, кизилу, терну, яблука (але кислі), груші; пийте буряковий сік (денна норма – 50-75 мл).

***

Абсцес (гнійник):

-Свіжу цибулю, часник, капусту, моркву, щавель.

***

Хворі судини:

-Часник, гіркий перець, огірки.

***

Запалення придатків матки:

-Пагони холодку лікарського (спаржі), гарбуз (бажано варений), апельсини, лимони, ягоди чорниці, горобини.

***

Зоб:

-Морську капусту, лимони, апельсини, яблука.

***

Хронічний гепатит:

-Шпинат, зелень кропу, соняшникову олію (як приправу), яблука, моркву, буряки, капусту.

***

Нетримання сечі:

-Ягоди чорниць, лісових суниць.

***

Погане сечовиділення:

-Яблука, айву, виноград, малину, горобину, буряк, моркву, гарбуз, диню, кавун, огірки; зелень латуку посівного, петрушки і кропу (як приправа – соняшникова олія); регулярно пити березовий сік.

***

Здуття живота (метеоризм):

-Часник, свіжі огірки, гречану кашу.

***

Малокрів’я:

-Гранат, гранатовий сік, грейпфрут, червоні яблука, червоний виноград;

Червоне вино, але тільки для дорослих і не більше 100-150 мл на день, і то 4-5 днів протягом тижня (робіть перерви!).

***

Хронічний холецистит, холангіт:

-Буряк, моркву, свіжі огірки, зелень кропу, ізюм, волоські горіхи, суниці, вишні, виноград.

***

Простатит, аденома передміхурової залози:

- Свіжу цибулю (зелень і цибулини), молоді пагони холодку лікарського (спаржі).

***

Вагітність:

-Курагу, ізюм, квашену капусті, квашені огірки.

***

Стенокардія:

-Відвари, настої та спиртові настоянки з цвіту і ягід глоду колючого (мінімальне дозування), кропиви собачої, подорожника великого, кореня валеріани, квіток конвалії, сухоцвіту багрового, буркуна лікарського; часник (або сік з нього).

***

Підвищений тиск:

-Чаї з меліси, м’яти, ромашки, кропиви собачої.

***

Трапляються випадки (на жаль, часто), коли у хворого виявили кілька недуг. Деякі продукти, трави корисні для лікування однієї хвороби і навіть вельми потрібні організму, а от іншим хворобам вони шкодять і навіть категорично протипоказані. Тоді звертайтеся до лікаря, зокрема лікаря-дієтолога.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.