Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ГРИГОРІЙ ЗИМУ БЛАГОСЛОВЛЯЄ...

 

30 листопада вшановують Святого Григорія Новокесарійського, чудотворця, єпископа, який ревно служив Церкві і навертав поган до християнства.

Дата його народження достеменно невідома. Мріяв стати юристом, навчався у Палестині. Там познайомився з християнським письменником і філософом Орігеном, який заснував свою богословську школу. Під його впливом у 238 році Григорій прийняв християнство, здобув богословську освіту і з тих пір невтомно трудився на християнській ниві. Перетерпів не одне переслідування з боку поган. Помер приблизно 270 року.

У давнину у цей день українці прогнозували погоду на зиму і казали:

- Який день на Григорія - такою буде зима. (Але, застерігаємо, що слід врахувати двотижневу різницю у старому і новому календарях).

- Якщо на Григорія вовки збираються у великі зграї і наближаються до людських поселень (насамперед віддалених сіл), то взимку будуть глибокі сніги, пекучі морози. Навіть радили: у цей день до лісу, де живуть вовки, краще не ходити, бо звірі стають надзвичайно агресивними.

- Григорій зиму благословляє.

- У ніч на Григорія снігопад, багряні зорі - зима стала повноправною господинею, відлиги будуть короткотривалі.

- На Григорія лід замерзає - зима наступає.

- Григорій одного заморозить, а зима заморозить двох.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.