Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПО КОНВАЛІЮ...

 

 

14 травня — свято пророка Єремії (або ж Яреми). З цього дня знахарі починали заготовляти конвалію. Принаймні, такого принципу часто дотримувалися на Волині.

Адже конвалія цвіте у травні і до середини червня. А заготовляти рослину потрібно тільки під час цвітіння. Брали всю наземну частину конвалії, акуратно зрізали (на 10 см вище від землі) гострим ножем чи ножицями, щоб не пошкодити кореневища. Враховуючи цінність рослини, надмірно не заготовляли.

Потім сировину сушили і готували ліки, які ефективно діють при серцевих захворюваннях, розладах нервової системи, а також як сечогінний засіб від безсоння.

Звісно, намарно зривати конвалію і тепер не велено, тим паче продавати на базарі чи потайки у провулках її букети. Штрафують правоохоронні органи. Але найкращий засіб зберегти квітку - не купувати її у «заготівельників» і таким чином не провокувати їх на злочин проти Природи (адже, якщо не буде попиту, то й не буде товару) і самому не ставати співучасником злочину.

Дехто вирощує конвалію у себе в садках, на клумбах. Це вже зовсім інша справа - естетика і лікарська сировина водночас. Та й сам господар буде берегти квітку!

Про цей день у народі кажуть:

- Якщо на Яреми негода, то всю наступну зиму промучишся.

- На Яреми погідно, то і жнива будуть погідні.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.