Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

СТРАСНА П'ЯТНИЦЯ

 

 

Остання перед Великоднем п'ятниця іменується Страсною.

Богобоязні люди вважають, що цього дня не можна нічого їсти аж до виносу плащаниці з вівтаря на  середину церкви. Та перед тим плащаницю тричі обносять навколо храму. Роблять це найстарші чоловіки парафії. Колись у цю мить, коли з церкви виносили плащаницю, діти стукали своїми власноруч зробленими дерев'яними калатальцями, або крутили деркачами, щоб «відігнати нечисту силу».

Родина сідала обідати тільки після Богослужіння й окремої молитви з поклонами біля винесеної й покладеної посередині храму плащаниці. Обід був доволі скромним, адже у цей день не можна їсти навіть рибу, тільки пісні овочі та крупи.

У Страсну п'ятницю не велено шити, прясти, вишивати, працювати на грядці, брати до рук сокиру, щось майструвати. Виняток: догляд за домашніми тваринами, птицею.

Цього дня господині випікають великодні паски.

У передвеликодню суботу виготовляють крашанки (фарбовані яйця). За народними уявленнями крашанки треба готувати саме в суботу перед Пасхою, бо тоді вони довго зберігаються. А якщо їх зробити в п'ятницю, то тоді швидко зіпсуються.

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.