Остання перед Великоднем п'ятниця іменується Страсною.
Богобоязні люди вважають, що цього дня не можна нічого їсти аж до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви. Та перед тим плащаницю тричі обносять навколо храму. Роблять це найстарші чоловіки парафії. Колись у цю мить, коли з церкви виносили плащаницю, діти стукали своїми власноруч зробленими дерев'яними калатальцями, або крутили деркачами, щоб «відігнати нечисту силу».
Родина сідала обідати тільки після Богослужіння й окремої молитви з поклонами біля винесеної й покладеної посередині храму плащаниці. Обід був доволі скромним, адже у цей день не можна їсти навіть рибу, тільки пісні овочі та крупи.
У Страсну п'ятницю не велено шити, прясти, вишивати, працювати на грядці, брати до рук сокиру, щось майструвати. Виняток: догляд за домашніми тваринами, птицею.
Цього дня господині випікають великодні паски.
У передвеликодню суботу виготовляють крашанки (фарбовані яйця). За народними уявленнями крашанки треба готувати саме в суботу перед Пасхою, бо тоді вони довго зберігаються. А якщо їх зробити в п'ятницю, то тоді швидко зіпсуються.