Останні новини

ПОРИ РОКУ

 

(Серед видань)

Досвідчені автори вже не раз переконувалися і переконуються в тому, як важко писати для дітей – чи то вірші, чи то прозу. Тут потрібно уміти «догодити» дитині, писати так, щоб текст був цікавий, пізнавальний, повчальний, легко запам’ятовувалися образи, події. Головне – «не нудний».

Для автора насамперед варто самому повернутися у дитинство, заново відкрити для себе світ очима малечі. А як добре, коли у тебе зростають діти, онуки! Вони неодмінно підкажуть теми, ідеї, сюжети, дадуть натхнення.

До такої категорії дитячих письменників належить Марія Магдзяк, родом із с. Корчин, що на Радехівщині, член літературно-мистецького об’єднання «Третій горизонт» (м. Червоноград). Нещодавно вона видала збірку віршів для найменшеньких читачів «Різнобарв’я літа», яка вийшла друком у додатку до газети «Літературний Червоноград».

Кожній порі року присвячена приблизно однакова кількість віршів. А цих творів – сотня. Написані вони у різні роки, але вдало об’єднані під однією обкладинкою. Як то кажуть, «книжка тривалий час визрівала-дозрівала». Юний читач разом з поетесою мандрує кожним місяцем року – від січня до грудня. Милується білою зимою, прибулими снігурами, ялинкою, Новоріччям, весняними струмочками, барвистим літом, осінню з жовтим та багряним листям. Відразу вбачаєш неабияку спостережливість поетеси і її прагнення передати красу Рідної Природи дітям, передати гарним, влучним, змістовним словом.

Не тільки вірші-пейзажі, розповіді про звірят (білочку, ведмедика, їжачка), пташок, неймовірні і веселі пригоди малят, загадки для них знаходимо у збірці. Є тут і духовні твори – «Поріг дитинства», «У церкві», «Любов до ближнього», «Книга Буття – Біблія», «Йорданська вода». Марія Магдзяк закликає дітей шанувати старших, слухати їхніх порад (бо стареча мудрість – це, як добра книга), любити Україну, все живе. Пише вона про Прибузький край, річку Західний Буг з її мальовничими берегами. На сторінках збірки звірята і пташата, комахи (бджілка, джміль, коник-стрибунець) перевтілюються у дітей, граються, спілкуються людською мовою. Тільки-от цю мову потрібно вміти почути – «Кіт і Жаба», «Мій кудлатий друг»…

Окремі вірші Марії Магдзяк (тут не йдеться лише про рецензовану збірку) надзвичайно мелодійні, ритмічні. Завдяки тісній співпраці літератора з композиторами вони стали дитячими пісеньками.

Чому Марія Магдзяк назвала свою збірку «Різнобарв’я літа», коли мовиться у ній про всі чотири пори року?.. Мабуть тому, що літо, власне тривалі літні канікули, найбільше люблять діти. А, може, поетеса так само їх любила, ото і згадала своє дитинство. І не тільки тому. Авторка народилася саме влітку…

Яким постає у неї літо?..

«Літо посмішки дарує,

Щоби смутку не було…»

***

«Липень йде назустріч дневі

І несе дитячий сміх…»

***

«Я літа нап’юся

Всією душею.

В дитинство вернуся

Ясною зорею…»

-Чим займаються діти влітку? – запитаєте риторично.

-Звісно, відпочивають!

Але кмітливі хлопчики та дівчатка ще й читають. Ні, не тільки «сновигають» в Інтернеті, а й книги беруть до рук.

Отож, раджу вам прочитати збірку Марії Магдзяк «Різнобарв’я літа».

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.