Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ТВОРИТИ СЛОВО

 

У лютому 2023 року виповнилося 15 років з часу заснування Червоноградського літературно-мистецького об’єднання «Третій горизонт».

Назва – символічна. Є географічний горизонт (чи то звемо його обрієм), є шахтний горизонт (про це добре знають гірники, тим паче, що Червоноград – місто шахтарське), а «Третій горизонт» - творчий, мистецький, духовний.

Ювілей вирішили відзначити скромно, у колі друзів, побратимів по перу, розповісти один одному про нові творчі здобутки, написані (хай ще навіть не надруковані) тексти – чи то вірші, чи то проза, чи то есе… А як подарунок від очільниці «Третього горизонту» Ольги Голузинець – блокноти з логотипами літературного об’єднання, фото, які нагадують про його історію. Дай Боже, щоб у них довелося писати тільки про хороше!

У час війни, звісно, не до гучних святкувань. Та все ж, тема війни (і це починаючи з 2014 року), віри в Перемогу України для багатьох авторів стала провідною. Воно й не дивно! У кожного з низ болить серце за Україну, за українських бійців, наших дітей, їхнє майбутнє.

Тому зустрілися «третьогоризонтівці» у міському парку Червонограда, біля статуї Божої Матері. Помолилися за Україні, українських воїнів. Так і годиться! Віддали честь і шану тим, хто захищає Україну, згадайте про тих, хто віддав за неї життя.

…Повернемося до історії. У 2008 році ініціатором, ідейним натхненником і першим головою «Третього горизонту» став письменник і видавець з Червонограда Ігор Дах. Його задум відразу підтримали і долучилися до формування об’єднання Ольга Голузинець (невдовзі вона очолила спільноту і тепер є її головою), Людмила Ржегак, Валентина Ковальчук, Тарас Лехман, Любомира Петрусь, Михайло Щурко-Вігор…

Коло «Третього горизонту» стрімко розширювалося. До нього долучилися Марія Обшарська, Марія Магдзяк, Богдан Демчук, Ганна Кузьмак, Любов Степчук, Надія Марцинюк, Мар’яна Правдолюбенко, Марія Лобай, Дарія Коберник, Галина Українець, Надія Самсін, Леся Гук, Галина Процюк, Надія Олійник, Іван Напора.., Наталія Кічун-Лемех, керівник відділення Міжнародної (Малої) Академії літератури і журналістики, а разом з нею влилися до літературної когорти Червонограда молоді  автори Ольга Бучек, Олена Федюра (вже обоє стали членами Української асоціації письменників), Маркіян Лехман та інші. Отож, росте у «Третього горизонту» і «Молоде крило».

Тепер у «Третьому горизонті» об’єдналося понад 20 поетів, прозаїків. Дехто з «початківців-засновників» з різних вимушених причин оселився в інших містах, регіонах. Та все ж, вони є почесними членами ЛМО. Тут також завжди пам’ятають про тих, хто відійшов у Вічність. Більшість «третьогоризонтівців» водночас є членами Української асоціації письменників (м. Львів), де регулярно відбуваються їхні творчі звіти, мають чимало грамот від цієї почесної організації.

А от нещодавно Почесну грамоту від Українського Фонду культури ім. Бориса Олійника за підписом Голови Фонду, академіка Олександра Бакуленка отримала очільниця «Третього горизонту» Ольга Голузинець. Це їй подяка за керівництво літературно-мистецьким об’єднанням підтримку та сприяння розвитку літератури у Червонограді (вочевидь і не тільки в шахтарському місті, Прибузькому краї…).

Відразу  після заснування «Третього горизонту» Ігор Дах (тут він проявив себе вже як видавець, редактор) започаткував видання однойменного альманаху «Третій горизонт», дитячого альманаху «Ліхтарик» (друкувалося багато творів дітей, зокрема слухачів МАЛіЖ), газети «Літературний Червоноград», журналу «Місцевий ЧАСопис», а також доволі цікавого й оригінального альманаху «Автограф».  «Третьогоризонтівці» отримали простору «площу» для друку. Крім того, на сторінках цих видань представлено дописи, ілюстрації, пісні авторів з багатьох регіонів України.

Члени літоб’єднання долучилися й до видання альманаху «Солокія» (засновник – Михайло Махник).

Якщо загалом підсумувати творчі здобутки «Третього горизонту», то це сотні авторських книг, численні публікації у колективних збірках (одну з таких, присвячених Лесі Українці, самі ж видали), альманахах, газетно-журнальній періодиці, в Інтернет-виданнях, виступи на радіо, телебаченні… А ще зустрічі у трудових колективах, навчальних закладах, бібліотеках…

Під егідою «Третього горизонту» у Червонограді відбулося дев’ять Всеукраїнських літературних конкурсів ім. Володимира Дроцика. Та й самі члени спільноти регулярно ставали переможцями і призерами багатьох літературних конкурсів різного рівня, про що свідчать грамоти, нагороди. У даному разі аж ніяк не йдеться про літературний конкурс у Червонограді, бо організовували його не для себе, а для інших, але не «чужих». Тільки для тих, хто пише українською!

«Третій горизонт» підтримував і підтримує тісні зв’язки з багатьма літературними об’єднаннями – Українською асоціацією письменників, «Колос», «Письменники Бойківщини», Міжнародною Академією літератури і журналістики, яка допомагає дітям творчо реалізовувати себе. Тісною залишається співпраця з мистецькими колективами.

З початку заснування «Третього горизонту» його члени збиралися на літературні засідання раз у місяць, бувало, частіше. На жаль, пандемія «Ковід», війна внесли свої корективи. Та все ж, таки зустрічаємося!..

Тарас ЛЕХМАН.

Прес-секретар ЛМО « Третій горизонт»,

 м. Червоноград

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.