Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

УКРАЇНСЬКИЙ ПРАПОР

23 серпня відзначаємо День Державного прапора України. Це свято з'явилося завдяки президентському указу, підписаному у 2004 році Леонідом Кучмою.

Деякі цікаві факти про український прапор, символи кольорів:

- За Конституцією України наш прапор є синьо-жовтий. Але у 1918 році Центральна Рада на чолі з першим Президентом України Михайлом Грушевським утвердила жовто-синій прапор. Під таким стягом пішли у бій під Крутами українські юнаки, що виступили проти російського більшовицького окупанта.

- Золотий, жовтий колір символізують Творця, Бога, Вищу Духовну Силу. Синій — усе земне, а також свободу вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть.

- Золото-блакитну символіку принесли на наші терени трипільці в часи великого переселення народів з Північного Причорномор'я за три тисячі років до нашої ери.

- Жовтий і синій кольори використовувалися на гербі Руського королівства XIV століття. Вони також були присутні на гербах руських земель, князів, шляхти і міст Середньовіччя та початку Нового часу.

- У XVIII столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто виготовляли з синього полотнища із лицарем у золотих шатах і з золотим орнаментом та арматурою.

- 1848 року українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг як національний прапор. Ним прикрашали залу, де засідала Головна Руська Рада — перша політична організація українців у Галичині.

- Про те, що поєднання синього і жовтого кольорів властиве Україні, свідчить такий факт: король Данило Галицький, засновуючи на честь свого сина Лева місто Львів (перша літописна згадка — 1256 рік), подарував його мешканцям герб, на якому зображено золотого лева на синьому тлі.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.