Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ БЛАГОВІРНОГО ГЛІБА

18 вересня вшановуємо пам'ять благовірного князя Гліба (йдеться про його кончину, мученицьку смерть). Ця дата зафіксована насамперед у православному церковному календарі українців.

Гліб (у святому хрещенні - Давид) - Святий благовірний князь, страстотерпець. Один з наймолодших синів Київського князя Володимира Великого (усього їх було 12). Був дуже прихильним до старшого брата Бориса і жив з ним у великій дружбі. Коли досяг належного віку, отримав від батька Муромське князівство, у якому жив його намісником і ширив християнство.

За деякими відомостями, князь Гліб перебував саме у Києві, коли помер його батько. Юнака сповістили, що брат Святополк хоче знищити його, і молодий князь намагався втекти на північ, щоб зберегти своє життя. За іншими джерелами, князя Гліба не було в Києві під час смерті Володимира, і Святополк викликав його до столиці, сповістивши страшну звістку. Але водночас він вислав назустріч Глібові убивць. Яка з цих двох версій правдива - важко з'ясувати. Відомо тільки, що вбивці справді зустріли Гліба далеко від Києва - біля гирла річки Медини під Смоленськом, куди він плив Дніпром. Коли вбивці наздогнали його, Гліб зі сльозами на очах просив зважити на його молодий вік і не вбивати. Але благання були даремними. За намовою найманців власний кухар молодого князя перерізав йому ножем горло. Це сталося 5(18) вересня 1015 року. Тіло таємно заховали над Дніпром, недалеко від того місця, де скоївся злочин.

Лише у 1019 році при Ярославі Мудрому тіло Гліба знайшли і перевезли до Вишгорода, щоб поховати разом з князем Борисом, також підступно вбитим Святополком. За переказами, над їхніми мощами неодноразово відбувалися чудесні зцілення хворих.

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.