Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

СВЯТО ГЕРОЇВ

 

(Український календар)

23 травня – День Героїв, свято на честь борців за Волю України.

Передусім це свято лицарів Київської Русі – славних княжих часів, козаків Гетьманської Доби, опришків, січових стрільців, вояків УГА, Армії УНР, УПА та діячів ОУН, українських дисидентів…  День Героїв відзначають понад 80 років. Так у 1941 році постановив Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів. Звісно, ця подія тривалий час замовчувалася радянською історіографією, не всі про це знали і вже в Незалежній Україні.

Травень обрано для вшанування наших Героїв не випадково. Адже саме у цьому місяці віддали своє життя у визвольній боротьбі кращі сини України ХХ століття.

3 травня 1924 року не стало Миколи Міхновського, головного ідеолога державної самостійності України початку ХХ століття, одного зі співавторів ідейних засад українського націоналізму.

25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-1921 років Симон Петлюра.

23 травня 1938 року в Роттердамі вибух бомби, підкладеної агентом НКВС, обірвав життя організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця.

І таких прикладів чимало. Репресивна машина Москви діяла проти Українських Героїв безперебійно.

У цей день ми згадуємо Небесну Сотню, полеглих борців – доблесних воїнів ЗСУ, добровольців, які боролися з російським окупантом, віддали своє життя за рідну землю, вшановуємо живих Героїв.

Лише той народ вартий власної держави, який береже пам’ять про своїх синів і дочок, що віддали життя за Свободу!

Слава Героям! Україні Слава!

Підготував Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.