Як тільки полонини вкрилися зеленим килимом трави, гуцули виганяли овечі отари на літні пасовища. Пастухів-вівчарів урочисто проводили всім селом, адже розпочинався їхній нелегкий трудовий сезон. Як дехто вважає, такі проводи не завжди співпадало зі святом Юрія. Це – умовна дата. Все залежало від погоди. Бо тієї пори у Карпатах ще може місцями лежати сніг. Отож, вигін отар розпочинався як наприкінці квітня, так і в першій декаді травня.
Але вівчарство, як тваринництво, було поширене ледь не по всій Україні, а не лише в Карпатах. Грубововних овець розводили здавна. Місцеві українські породи були представлені чорними решетилівськими та сірими сонільськими вівцями. З другої половини XIX століття на Полтавщині почали розведення тонкорунних мериносів та каракульських овець. У Карпатах розводили невеликих на зріст, але невибагливих і доволі витривалих овець так званої старої гуцульської породи, а також «середніх» білих, чорних, попелястих овець.
Взимку цих тварин утримували в утеплених закритих приміщеннях. За достатньої кількості сіна їх годували 4-5 разів на добу.
На Південній Україні та у Карпатах, де утримували великі отари овець (інколи по 800-1200 голів) застосовувалася відгінна форма випасу, за якої вівці перебували на віддалених пасовищах протягом усього літнього сезону, аж до осені.
Перед вигоном на пасовиська тварин стригли.
Вівці давали селянинові вовну для одягу, килимів, наліжників, м'ясо, жир. Гуцули ще й доїли овець, виготовляючи з молока бринзу, гуслянку.
Часто кількість овець визначала майновий стан селянина.
Тарас ЛЕХМАН