За українським народним календарем, 28 травня називають днем весняного Пахомія (Пахома).
Кажуть:
-Якщо Пахом потішить теплом, то буде сухе літо.
-У цей день похолодання, дощ – на холодне літо.
-На Пахома задощить – хліб замочить.
-На Пахома місяць повний і в тумані – кілька днів поспіль буде падати дощ.
А ще весняного Пахома називають Молочником. У його день споживали виключно молочні страви, насамперед каші на молоці, їли вареники з сиром і сметаною, пекли солодкі сирники (вони особливо подобалися дітям), пили багато молока.
Для багатьох селян молоко, сир, сметана, масло інколи ставали основою раціону харчування, особливо, якщо не вродили городина, хліб, не мали змоги тримати свиней. Зрештою, старих корів, бичків «пускали» на забій. Частину молочної продукції і м'яса можна було продати. Не випадково корову називали – годувальницею.
Тарас ЛЕХМАН