Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

СІЙ НА ЛІТНЬОГО МИКОЛИ…

 

 

22 травня церковне свято Перенесення мощей Миколая Чудотворця з Мир Лікейських до італійського міста Бар і їх урочисте перепоховання. У народі цей день називають Літнього Миколи, але не відзначають так урочисто, як свято Зимового Миколая (19 грудня).

Все ж цей день позначився на календарі селян особливим дійством. На Літнього Миколи вперше після зими виганяли на випас коней. Як і у свято Семена (14 вересня)верхи на гриватих друзів садовили хлопчиків (для дітей таке було вперше). Зрештою, саме їм випадала «честь» пасти коней.

Народні прикмети:

-На Літнього Миколи варто сіяти буряк, бо добре вродить.

-Посіяна на Літнього Миколи кукурудза буде високою, з міцними стеблами і великими зернистими качанами. Але сіяти потрібно вранці з росою, або коли падає дрібний дощ.

-Посієш на Літнього Миколи мак – вродить ніяк.

-На Літнього Миколи заморозок – холодно буде до кінця травня і лихо для посівів садовини і городини.

-На Літнього Миколи висока трава – буде у дійниці багато молока.

-У цей день туман – на вологий початок червня.

-Теплий день на Літнього Миколи – буде теплий червень.

-Якщо до Літнього Миколи зернові культури не викинули колос – буде голод.

-Два Миколи – антиподи (різні): один теплий, а другий холодний.

Важливе і таке спостереження: якщо ранньою весною була повінь, а на Літнього Миколи видався теплий сонячний день – ознака того, що добре вродять хліб і городина.

Буде хліб і буде до хліба!

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.