Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ХОДИТЬ МИКОЛА ДОВКОЛА...

 

19 грудня — свято Миколая Чудотворця, єпископа Мір Лікейських, опікуна вбогих, сиріт, воїнів і мореплавців. Він має широку шану в усьому світі,особливо в українському народі. Легенди, апокрифічні перекази перевершили життєпис Святого, той життєпис, який побудований на конкретних фактах, зокрема, щодо його діяльності у сані єпископа, участі у Першому Вселенському Соборі (325 р.), виступах проти єретиків.

Свято Миколая для всіх християн - велике церковне свято. Та з найбільшим нетерпінням очікує його малеча, бо в ніч на свої іменини Миколай Чудотворець приносить діточкам подарунки. Часто ці подарунки Добродійник кладе у торбинку і зав'язує її. Як тільки вранці дитинка прокинулася, знайшла під подушкою «щось неймовірне», батьки запитують:

- Ану, вгадай, що тобі приніс Святий Миколай?!.

Варіантів відповідей у дитини буде безліч. Однак кожному подарунку рада.

Навіть згодом, що ці подарунки від батьків замість Миколая, але таки від його імені, тому свято вірять у нього.

Вірять і дорослі, підтримуючи добру традицію батьківського християнського виховання, згадуючи своє дитинство. Дорослим Святий Миколай також приносить подарунки. Дотримуються такого у багатьох сім'ях.

Неабияк очікують на прихід Миколая діти з сиротинців, люди похилого віку, які змушені доживати свого віку у будинку для перестарілих. Проявити милосердя до них - це власним вчинком прославити Святого Миколая. І тоді це милосердя (конкретний вчинок) стане як молитва, бо молитва без діл мертва.

...Ось і ходить від хати до хати Святий Миколай, розносить подарунки. А ще ходить довкола і пильно спостерігає, якою видасться зима, перевіряє, чи багато снігу намело, чи буде вдосталь хліба на столі. Тому підказує селянину:

- Ходить Микола довкола, снігом мете, морозом пече - добра принесе (хліба принесе, буде добрий врожай).

- Після сніжного Миколи пшеницею вкриється поле.

- Якщо зими не було до Миколи, то не буде ніколи...

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.