Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ВЕЛИКИЙ ДЕНЬ



Свято Воскресіння Христового цього року припадає на 24 квітня. Його святкують три дні поспіль — неділя, понеділок, вівторок. Свято багате народними звичаями. Більшість з них є загальними для всієї України, а деякі лише для окремих регіонів. Не дивно! Україна велика і багата на народну духовну культуру!
Загальноприйнятий звичай на Воскресіння Христове - освячення великодніх страв. Після тривалого Великого посту Церква дозволяє всіляку їжу, щоб вірні разом із духовною радістю відчули радість від земних дарів. У великодні кошики кладуть паску, яйця, писанки, крашанки, шинку, ковбаску, сир, масло, сіль. На Східній Україні замість шинки і ковбаски клали запечене порося з хріном у роті. (Хрін символізує міцність, здоров'я).
Не менш поширений обряд - «христосування», коли після церковної відправи навіть незнайомі віталися один з одним словами: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!», обіймалися і обмінювалися писанками, крашанками, а дітям їх дарували.
У ці дні не змовкають церковні дзвони. Хлопчики почергово дзвонять у них. Змовкнуть церковні дзвони - прийде лихий. А так, то він їх боїться.
На Великдень неодмінно відвідують могили своїх рідних, родичів, друзів. На цвинтарях відправляють поминальні молебні. Такі відправи тривають аж до Провідної неділя, тобто протягом усього тижня. З померлими також вітаються: «Христос Воскрес!».
Особливого чару Великодню надають гагілки, веснянки, гаївки, різні ігри на майдані біля церкви. Гагілки - дорогоцінний скарб ранньої культури наших предків, високомистецькі поетичні твори, які супроводжуються то щемливими, то радісними мелодіями. На другий день свят в Галичині виконували особливі ритуальні пісні, які називають риндзівками.
За Великодньою неділею - Світлий понеділок. По всій Україні він пов'язаний із звичаєм обливання водою. У цей день хлопці обливали дівчат і таким чином висловлювали свої залицяння. Дівчата ж відкуповувалися від «водних процедур» писанками або крашанками. (А це вже відповідь на залицяння). У Світлий вівторок уже дівчата обливали хлопців... Тому Великодні понеділок та вівторок у народі називають «обливаними».
На Великдень не можна сумувати, а радіти Вескреслому Христу, який смертю смерть подолав і нас вічне життя дарував.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.