Останні новини

ПТИЦЯ ГНІЗДА НЕ БУДУЄ...



7 квітня — велике церковне свято Благовіщення Діви Марії. Воно установлене на честь знаменної події, коли Архангел Гавриїл благовістив (сповістив Добру Новину), що Та народить Сина Божого від Непорочного зачаття.
З огляду на народний побут, вважається, що на Благовіщення Гавриїл (за іншими версіями - сам Господь Бог) благословляє землю, а та прокидається від зимового сну і здатна народжувати хліб святий (тут його слід сприймати як Тіло Ісуса Христа). Тому тільки наступного дня можна братися до праці у полі, на городі. До цього часу земельки не чіпай!
Наскільки це величне свято, мовиться у приказці: «На Благовіщення навіть птиця гнізда не будує (не в'є)». У цей день послаблюється Великий піст. Люди повинні радіти Добрій Новині, святкувати, а не смутитися. Звісно, не впиватися!
Як правило, після Благовіщення зима уже не повертається. Хоч у саме свято ще може випасти сніг, «замерзти вода в діжчині».
Дуже хочеться теплого Благовіщення, бо тоді буде теплим Великдень.
Народні прикмети:
- Яке Благовіщення - такий Великдень.
- Мороз на Благовіщення (а земля не вкрита снігом) шкодить озимим посівам. Доброго врожаю не чекай.
- На Благовіщення прилетіли перші ластівки - до теплої весни і літа. Цих ластівок приносить з вирію сама Пречиста.
- На Благовіщення сіре небо і сильний вітер - три дні поспіль можна очікувати дощу з мокрим снігом.
- Благовіщення прийде, ще намети намете.
Народні повір'я:
- Сталося, що на Благовіщення корова привела телятко, кобил - лошатко, народилися овечка, козенятко, вилупилися курчатка... - на достаток у році.
- Лихословити на Благовіщення, когось проклинати - лихого накликати. (Взагалі, будь-коли лихословити - великий грі!).

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.