Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЗА СВЯТВЕЧІРНІМ СТОЛОМ

 

6 січня, з першою вечірньою зорею, українські родини сідають до святвечірнього столу, на якому має бути дванадцять пісних страв, спецій, приправ до них. Не є гріхом, якщо їх буде менше. На жаль, як дозволяє гаманець... Зубожіємо... Буває й більше страв на святвечірньому столі. Однак не варто таким хизуватися. Та все ж, що це за страви, спеції, що вони символізують?..

КУТЯ - найголовніша страва на святковому столі. З неї, після спільної молитви, починають вечерю. Готують її з відвареної і товченої у ступці пшениці, додають мед, мак, родзинки, буває, що шоколад, засушену і перетерту на порошок лимонну чи апельсинову шкірку... Пшеничне зерно - це символ достатку і вічного життя; мед символізує чистоту та Слово Боже; мак - символ мучеництва.

УЗВАРЗ З СУХОФРУКТІВ є символом народження нового життя, а саме Ісуса Христа. Вода в узварі символізує очищення душі і тіла.

(До речі, кутя та узвар - неодмінні поминальні страви).

БОРЩ готують з червоного буряка. Тому він темно-червоного кольору, що символізує кров Вифлеємських дітей, убитих за наказом Ірода. Він був упевнений, що серед них (безневинно страчених) знайдеться і Месія.

КАПУСНЯК, ВАРЕНА КАПУСТА символізує єдність навколо Ісуса Христа.

ХЛІБЮ КАЛАЧ, КАРАЧУН - символ смерті та Воскресіння, Тіло Ісуса Христа.

РИБА - знак християнства. Першою монограмою Ісуса Христа була саме риба.

БІБ, ГОРОХ, КВАСОЛЯ - символ Божої весни, єдності роду. (Добре, коли у стрічку бобових багато зернят!).

ЧАСНИК - символізує здоров'я та очищення від гріха.

ЦИБУЛЯ лікує сто недуг!

ГОЛУБЦІ символізують мир, Святого Духа, Божу Любов. (МОже й тому так назвали цю страву, що в іконописі символом Святого Духа є голуб.

КАРТОПЛЯ - ситність, другий хліб.

ГРИБИ - так само ситність. Їх подають маринованими, соленими, вареними. Із засушених грибів на Святий Вечір готують підливу. Гриби так само ситні, калорійні, як і м'ясо, але пісні!

ПАМПУШКИ - символ небесних святих, які повірили в Ісуса Христа та отримали вічне життя.

КАША вважається символом єднання та продовження роду.

ВАРЕНИКИ - символ достатку, ситності.

Та яким би не був багатим святвечірній стіл, за ним має панувати дух миру, злагоди, любові, беззастережної християнської віри, щира молитва!

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.