Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

СВЯТО ГЕРОЇВ

 

Покров Пресвятої Богородиці — свято, яке завжди відзначаємо 14 жовтня, стало для українців не тільки християнським, а й національним, навіть національно-патріотичним та ще й державним.

Козаки, січові стрільці воїни Української Повстанської Армії, сучасні захисники України протягом століть схиляли і тепер схиляють голови під Покрові Пречистої, шукали і шукають захисту у неї та благословення на боротьбу з ворогом.

Особливим це свято було для звитяжних запорожців. Козаки вважали Божу Матір покровителькою війська запорозького, молилися до Богородиці, будували храми на її честь, ходили в бій з іконами Пречистої, брали їх у морські походи. У свято Покрови запорожці приймали найважливіші рішення, обирали гетьмана, кошових та старшин.

Першу найвідомішу церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці козаки побудували 1659 року на Чортомлинській Січі. А всього за період існування козаччини було 13 таких церков. Це тільки ті, що відомі з козацьких літописі.

14 жовтня 1942 року - офіційна дата створення УПА. Покрова, яка два століття тому опікувалася козаками, тепер брала під свій омофор українських повстанців.

Однак після поразки підпілля, за часів СРСР настав темний період атеїзму, будь-які релігійні свята не прийнято було відзначати. Не могли йти і мови про Покрову, яка нагадувала російським окупантам про національно-визвольні рухи в Україні.

Аж у 2005 році Указом Президента України знову було відновлено святкування річниці УПА на Покрову.

З початком російської агресії у Криму та на Донбасі, українці нарешті відмовилися від святкування «дня радянської армії» (23 лютого), яке до того в Україні вважалося Днем захисника Батьківщини, і нарешті Покрова стала Днем захисника України.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.