Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

РУСАЛІЇ

 

 

У давнину після свята Трійці протягом тижня справляли Русалії, задобрюючи цих демонічних істот (русалок), щоб не шкодили людям.

За народними уявленнями русалками ставали дівчата, які втопились, діти, що померли на Зелену неділю або народилися мертвими. Постав такий образ: русалки ходять лише в самих сорочках, з розпущеним волоссям, співають своїх пісень і водять танки. Зустріч з ними небажана для людей, а то й небезпечна. Русалки можуть залоскотати до смерті, а зрадливих парубків топлять у водоймах. Щоб уберегтися від них, потрібно носити зі собою часник і полин. Почувши їхній запах, русалки тікають геть.

Повір'я про русалок були поширені по всій Україні. Їх ще називали нявками, мавками, лоскотавками... Ділилися на певні категорії - водяні, лісові, польові русалки. Під впливом християнства вони набули рис нечистої сили. Проте образ русалки у фольклорі надзвичайно привабливий, поетичний.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.